Immaterieel erfgoed

Dit bord over immaterieel erfgoed is onthuld op 28 augustus 2021, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Jeugd, door dorpsgenoot en tweede kamerlid (CDA) Derk Boswijk.

Via deze webpagina hopen we u te verleiden om nog wat meer te lezen over polsstokverspringen (fierljeppen). Polsstokverspringen als immaterieel erfgoed én als wedstrijdsport.

Fierljepplatform

Op dit bord wordt gesproken over een klassement. Al sinds 1960 worden alle gesprongen wedstrijdafstanden nauwkeurig bijgehouden en deze zijn allemaal te vinden op het fierljepplatform. Ga maar eens naar https://www.pbholland.com en je kunt daar alle statistieken over de sport vinden. Klassementen, wedstrijduitslagen en kalenders, ranglijsten, nieuws en nog veel, veel meer.

De polsstoksport was zelfs één van de eerste sporten waarbij uitslagen live te volgen waren op internet. En waar we vroeger  nog met meetlatten en lijnen in de weer waren, worden tegenwoordig alle afstanden digitaal gemeten en automatisch direct gepubliceerd op internet. Inclusief extra informatie zoals de exacte landingsplaats van de sprong.

Eigenlijk maken alle websites die over polsstokverspringen gaan gebruik van hetzelfde fierljepplatform en zo zie je op deze website een overzicht van de actieve springers van deze vereniging (https://www.pvsv.nl/index.php/actieve-springers/) met daarbij heel veel altijd up-to-date informatie/ statistieken over die springer.

Kockengen

In 1960 werden er voor het eerst polsstokwedstrijden gesprongen in dit deel van het land. De prachtige accommodatie bij Jaarsveld (aan de Lek) is de langst actieve accommodatie/ vereniging. Ook aan het riviertje “De Vlist” wordt al heel lang gesprongen. In 2006 is daar een nieuwe permanente wedstrijdaccommodatie geplaatst. Ook in Linschoten en Polsbroekerdam wordt al decennia lang gesprongen.

In 2014 is in Zegveld een nieuwe complete wedstrijdaccommodatie geopend. En toen werden ook al de eerste jeugdwedstrijden van onze vereniging georganiseerd. Eerst op het jeugdschansje bij Kameryck/ Oortjespad. Later ook op de demoschans op het terrein van Natuurmonumenten bij Haarzuylens. Met het groeien van het aantal springers werd de behoefte aan een eigen grote wedstrijdlocatie steeds groter.

Het project “Kockengen waterproof” moest watercompensatie aanleggen, en de korfbalvereniging had net twee kunstgrasvelden aangelegd. Dat was de sleutel tot de ontwikkeling van de polsstok-accommodatie in Kockengen. We hebben nu een plek met twee jeugdschansen en drie grote schansen. Geschikt voor wedstrijden op alle niveaus. De vereniging heeft al vele topwedstrijden georganiseerd en is daar maar wat trots op. Steeds meer springers van de vereniging doen mee in de hoogste klassen en we verwachten dat deze ontwikkeling de komende jaren doorzet.